Zeewier oogsten - kumpulan-akoon-pat.nl

Ga naar de inhoud

Hoofdmenu:

Zeewier oogsten

Akoon nu > Dagelijks leven in Akoon

Zeewier oogsten (Cincau)
Laor (zeewormen) oogsten


Cincau is een unieke groente- en zeewiersoort die voor de kust van Akoon in zee groeit.
Er zijn 2 soorten cincau die door de bewoners van Akoon worden gekoesterd namelijk de

  • cincau karang en

  • cincau papeda.

Nergens anders in de hele Molukken dan voor de kuststrook van Akoon op het eiland Nusalaut kun je deze twee soorten cincau vinden .

Alleen tijdens een hele korte periode in de maanden augustus en september kunnen ze als het eb is geplukt en geoogst worden.

  • Cincau Karang

Cincau karang groeit op de tanusang (vegetatie tussen stenen, modder- en zandbanken die in groepen boven op het koraal liggen, gevormd door de zee), boven op het koraalrif.
De bewoners van Akoon verwerken cincau karang als groente in verschillende variëteiten.

  • Cincau Papeda

Cincau papeda groeit tussen de Lalamong (een soort zeegras), men kan het alleen vinden voor de kuststrook van Akoon,
bij de scheidingslijn Akoon en negeri Ameth.
De bewoners van Akoon verwerken de cincau papeda tot waji, (dat is een in een punt gesneden koek die is uitgestreken op een plat bord en op smaak is bereid met stroop of palmsuiker).
Voordat het wordt bereid tot waji, moet het eerst worden geplukt, goed worden gewassen en in de zon worden gedroogd.
Cincau papeda groeit als lange slierten zeewier (het lijkt op haar) tussen het zeegras.

Onze oud-voorzitter Dick Tahapary heeft tijdens zijn bezoek aan Akoon een unieke fotoserie gemaakt tijdens de nachtelijke oogst van laor.
Hij schreef ons:
De personen op de foto's zijn de kinderen en kleinkinderen van mijn broer en zus.
Deze foto's geven weer, hoe laor (zeewormen) wordt opgeschept voor de pantai
(strand) van Akoon.
Laor is een alternatief voor vis of groenten.
Het scheppen van laor vindt maar op twee avonden plaats in een bepaalde periode van het jaar.
Laor komt alleen voor langs de kuststrook van Akoon en Ameth.
Meestal wordt ze in flessen gestopt en op de pasar van Ambon en Saparua verkocht.

We zijn nu een beetje nieuwsgierig geworden.
Is cincau nu hetzelfde als laor?
Weet u het meldt het ons dan via het contactformulier







 
Terug naar de inhoud | Terug naar het hoofdmenu